onsdag 24. september 2014

Trettende runde og etterpå

Siden runde 13 potensielt var siste spill i finalen, valgte jeg å notere spillet mellom Stian og Jon. Det betyr at jeg ikke fikk med meg hva som ellers skjedde den runden, men her kommer litt om finalespillet.


Finalister og noteringsdame


Jon skal starte, og trekker de sju vakre brikkene BDDMNTW. Han legger 6 av dem tilbake i posen, og beholder en T. Stian legger BAHTENE horisontalt og får 82 poeng. Jon bytter til seg fine brikker og sitter med DILOST?. Det ligger en E midt på brettet, så det han helst vil er å legge en bingo som går fra den røde og ned til E-en, eller fra E-en og ned til den røde. Jeg ser, dog først mot slutten av kampen, at han kan legge DIaSTOL(E), et ord jeg nettopp lærte på skolen, det er hjertets hvilefase. Etter spillet finner Jon ut at han også kunne ha lagt den fiffige OrDLIST(E). Det han legger er derimot SOLTID(e)N, gjennom den andre E-en. Det gir et par mindre poeng, men det er tidlig i spillet, og man ønsker ikke å sløse bort masse tid på å finne den mest optimale bingoen, når det er mulig at man ikke finner den uansett. Stian sier "vent", for å hindre Jon i å trekke nye brikker, mens han vurderer om han skal utfordre. Etter et minutts intens tenking bestemmer han seg for å la være, og det er Stians tur igjen. Soltiden ville ha vært godkjent, uansett. Stian legger MOV til 33 poeng, Jon legger STIG til 29, Stian legger F(A)LSK til 14 og kvitter seg med mange teite konsonanter. Nå sitter Jon med brikkene AAAKORT og ser på mirakuløst vis bingoen AKTORA(T)A gjennom T-en i BAHTENE. Denne trekker en utfordring fra Stian, som mister 10 poeng.


 På dette tidspunktet leder Jon med 36 poeng. Det er Stians tur og han sitter med AGKLNNY. Her tenkte jeg at han kom til å legge KNY vertikalt i midten, for å bruke den røde. Men jeg hadde jo ikke tenkt på at OMS kan forlenges til OMSY. Han legger KNY der i stedet, får 40 poeng og har åpnet et annet rødt felt, noe som er en fordel dersom man velger å ikke bruker det ene. Da kan man få en rød hver, og det er akkurat det som skjer: Jon legger ÅP til 29 og Stian legger RU(K)LA til 39. Nå i midtfasen er vi inni i en periode der Jon trekker en hel del møkkabrikker, og får ganske få poeng, samtidig som han ikke klarer å kvitte seg med møkkabrikkene på en veldig effektiv måte. Han sitter på et tidspunkt med brikkene VÆDEMCP, legger PÆ(L), og jeg tenker, dette må være et oppspill til CD/PD for 36 poeng i neste trekk, et legg som er åpent for han de to neste turene, men neida, han legger først VEM for 22 og deretter FE for 16, og i mellomtiden har Stian lagt HÅ der C-en kunne ha blitt lagt og nå sitter Jon med brikkene CDDJLSV og er nødt til å bytte. Stian bruker den blanke i neste trekk for å kvitte seg med W-en og får 40 poeng for legget S(H)oWER. Han kommenterer etter legget, mest i retning meg, at dette ikke er et typisk Stian-trekk, men at han blir litt satt ut av at noen står og skriver ned spillet. Satt ut eller ikke, Stian leder 269-300 etter S(H)oWER og de siste ti leggene i kampen handler i stor grad om at Jon vil ha bingo og ikke får det, og Stian prøver å sanke poeng mens han unngår å åpne for mye for Jon. Kampen ender 432-392 i favør Stian. Jeg kom frem til at det skulle være 442-392, men jeg kan ha gjort en feil. Brettet etter spillets slutt - rekonstruert på et annet brett fordi folk glemte å ta bilde

Da var det hele avgjort og det er tid for premieutdeling. Først kåret vi beste bingo, 32 bingoer ble plukket ut, og det var utslagsrunder til vi fikk en vinner. Da det var to igjen sto det mellom finalistene våre igjen, Jon og Stian. Jon med bingoen HESTEKUR og Stian med bingoen SKRÅKANTEN. Her var det Jons HESTEKUR som fikk flest stemmer, muligens delvis fordi turneringsleder Taral hadde feiltolket det som HESTEKUK* på bloggen, noe som bidro til bingoens fnisefaktor.

Nytt av året var premie for ord med høyest poengsum. Her var konkurransen relativt uinteressant i store deler av turneringa, da BOKSEREN ble lagt til 167 poeng i første runde. Den var Stein Olav Høgetveit sin, gratulerer.

Beste NM-debtuant ble Jørgen Hagen, som kom på fjerdeplass i turneringa. Sterkt av en debutant.

Beste klatrer, dvs. en spiller som forbedret sin prestasjon mest siden forrige NM, ble Tom Bovim. Tom kom på tredjeplass i år, og tjuesjetteplass i fjor.

Deretter var det premiering av topp seks. Disse menneskene, med sine medaljer og premier, kan man beskue i sin helhet her:
Stian Toft, Jon Aam Svendsen, Tom Bovim, Jørgen Hagen, Erik Bjørseth og Kirsti Vogt. Gratulerer!

Turneringsledelsen fikk en litt pinlig lang applaus, og fikk velge seg en premie hver fra premiebordet. Her poserende med hvert sitt scrabblekrus, klar for fremtidige slabberaser.
Takk for oss.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar